Tiskarna knjigoveznica Radovljica d.o.o.,
Ljubljanska cesta 56, 4240 Radovljica

+386 (0)4 537 18 11
        +386 (0)51 332 785
info@tiskarna-radovljica.si

Slovensko  English

pogosta vprašanja

Kaj je grafično oblikovanje? 

Pri oblikovanju gre za idejne zasnove za projekt tiska, pri tem z naročnikom določamo splošni izgled tiskovine, format, izberemo materiale za tisk, oblikujemo tipske strani tiskovine, izberemo pisave, izbiramo slikovni material, določimo število barv in izdelamo vzorce.
 

Kaj je grafična priprava za tisk?

Po določeni oblikovni zasnovi in vzorcih tiskovino postavimo, obdelamo slikovni material, izdelamo poskusne odtise, opravimo morebitne domače in naročnikove korekture ter po potrebi izdelamo elektronsko razporeditev strani za tisk.
 

Kaj so korekture in pregledovanje poskusnih odtisov?

Pred proizvodnim tiskom izdelamo barvne poskusne odtise. Na ozalitnih kopijah še zadnjič pred tiskom preverimo, če so vsi elementi za tisk tam, kjer morajo biti, pregledamo dimenzije, porezave, preverimo razpored strani in pokrivanje strani, preverimo način zgibanja, morebitne izseke. Za kontrolo barv bomo pregledali še barvne poskusne odtise, primerjali z morebitnimi vzorci in referencami za tisk, in vse to potrdili za tisk.
 

Kaj je plemenitenje tiskovin?

Po potrebi tiskovine motno ali sijajno lakiramo z offset ali UV lakom, plastificiramo, kaširamo, oplemenitimo s tehniko slepega ali zlatotiska. Priporočljivo je plastificiranje ovitkov knjig ali lakiranje zunajih delov tiskovin, saj jih s tem zaščitimo pred drgnenjem in zamazanjem. 
 

Kakšni so možni načini vezave publikacij?

Osnovni vrsti vezav sta t.i. mehka vezava in trda vezava. Pri mehkih vezavah lahko publikacije spnemo kot zvezek (z navadnimi ali fascikl sponkami), broširamo, vežemo s kovinsko špiraloi. Pri broširanju je knjižni blok lahko lepljen ali šivan, ovitki imajo lahko zavihke. 
Pri trdih vezavah lahko izbiramo med letvično vezavo (kot diplomske naloge) in t.i. italijansko vezavo. Hrbet knjige je lahko raven ali okrogljen, knjižni blok je šivan, platnice so kaširane, lahko imajo ščitni ovitek, dodan je lahko okrasni in bralni trak.
Poznamo in vežemo tudi v kovinsko in plastično špiralo (koledaje, bloke, diplome, itd.) Špirala je različnih barvah (bela, črna, srebrna).
 

NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE V DTP-JU: 

Napačno postavljen format strani
Presentljivo ena najpogostejših napak. Format strani na kateri oblikujemo ni enak končnemu formatu tiskovine (npr. dopis A4 postavljamo na formatu A3 ...) 
REŠITEV: Pozanimamo se kakšen bo končni porezani format tiskovine in nato to vrednost vtipkamo v "Page setup".
 
Nesporazum glede končnega formata (plakata)
Primer: Oblikovalec postavi B2 plakat na format 500x707 mm, tiskar pa ga namerava tiskati na enako velik papir, in tudi predračun je narejen za format papirja B2. 
REŠITEV: Pri tiskarju se pozanimamo, kakšen naj bo končni porezani format. Za B2 je to običajno 480x680 mm, za B1 pa 680x980 mm).
Standardni formati papirjev:
 
Odvečni ročni paserji
Če smo se držali Rešitve 1 nam ni potrebno postavljati ročnih oznak za porezavo (paserji - crop marks). Vsi DTP programi to naredijo samodejno.
 
Paserji samo v črni barvi
Kljub trendu, da se za elektronsko montažo uporabljajo namenski  "imposition" programi, oz. je impozicija dodatek k osnovnemu programu (npr. QuarkXpress, Indesign) ali pa že kar njegov sestavni del (npr. CorelDraw) je "ročno" sestavljanje form marsikdaj povsem na mestu. Zgodi pa se, da ob tem paserjev ne dobimo na vse separacije, še zlasti če uporabljamo tudi dodatne (spot, Pantone) barve.
REŠITEV: Paserje obarvamo v "registration color", ki jo poznajo vsi DTP programi.
 
Manjkajo dodatki za porezavo
REŠITEV: Vsi objekti (slike, podlage, črte), ki gredo v živ rob, morajo segati preko formata strani za npr. 3 mm. Ta dodatek je lahko tudi manjši v primerih ko se tiskovina nič ne zgiba (vizitke, kartice ...) oziroma večji (5 mm in več) npr. pri knjižnem ovitku.
 

 

Pogoste napake in priporočila pri pisanju diplomske naloge

 

Navodila za pisanje diplomske naloge se od fakultete do fakultete razlikujejo

Pri pisanju je zato zelo pomembno, da upoštevaš specifična navodila, ki jih je postavila tvoja fakulteta. Navodila svoje fakultete lahko hitro najdeš s pomočjo brskalnikov.

 

Zakaj svetujete, da pošljem pdf datoteko diplomske naloge?

Pri Wordovih dokumentih se ob tiskanju pogosto pojavljajo odstopanja pri presledkih, naslovih in podobnem. Večinoma je vse, kot mora biti, če se datoteko odpre z identičnim programom (npr. z Word 2007, če je bila izdelana v tej različici in ne npr. starejših verzijah). Kljub temu pa priporočamo format .pdf, saj datoteko tako vedno natisnemo točno takšno, kot ste nam jo poslali. Brezplačen program za enostavno pretvorbo katerih koli dokumentov v .pdf format najdete tukaj: pdf converter

 

Kako je z dostavo diplomske naloge?

Priporočamo osebni prevzem, lahko pa jo pošljemo preko pošte. 
 

Na kaj moram biti posebej pazljiv pri diplomski nalogi zaradi vezave ali tiska?

V primeru da morate diplomsko nalogo tiskati obojestransko je potrebno to nastaviti v wordu

 

 

Kako narediti da se numeriranje strani začnje na določe strani:   

Kako naredimo da se strani numeriranjo avtomatično v MS Office Word